Onko sinulla kokemusta uupumuksesta ja alhaisista ferritiineistä

Hei. Minulla on✋.

Ihana kun palasit blogia kurkkamaan. Täällä on ollutkin vähän hiljaisempaa viimeaikoina. Minäkin olen ollut vuoden kirjoitustauolla. Nyt kun voimat ovat palailleet voi uupumusta katsoa jo pienen välimatkan päästä. Oho, ei ollutkaan mikään kevyt vuosi vaikka ulospäin sitä ei aina ihmisestä kaikkea näe.

Viimesyksynä ja talvena ollut todellakin vähän uupumusta havaittavissa ja siinä silti elämää täytyi elää mukana ja suoriutua mahdollisimman hyvin arjesta töissä ja kotona pääosin yksin. Mies kun on reissutyössä, opettajana muutaman sadan kilometrin päässä toisella paikkakunnalla.

Keväällä kävin lääkärissä tosin jonkin toisen asian takia, mutta otin puheeksi väsymyksen joka oli vaivannut jo pidempään.

Pyysin saada ferritiinimittaukset. Selitin oireitani, väsymystä ja kahden viikon mittaisia kummallisia kuukautisia ei hytymineen. Selitin ruokavaliotani ja arkeani. Silti täytyi olla jämäkkänä jotta sain ajan labraan. Jonkin ajan kuluttua tulokset luettuani päässä syttyi kuin valo Pelle Pelottoman Valotyypin päähän. Suuri osa voimien vähyyden syistä selvisi. Ne itseasiassa oli jo viime syksynä jo hälyttävällä alarajalla.

Minusta on väärin että siinä kohtaa ei uskota, jos ihminen kärsii siitä jotenkin että asialle ei tehdä mitään. Useilta samassa tilanteessa olen kuullut vastaavaa. Kaikki eivät kärsi alhaisesta ferritiinistä, mutta moni kärsii. Hemoglobiini voi silti olla kohtuullisen hyväkin.

Ja siinähän se! Minusta ainakin tuntui että lmiselvästi alhaisen varastoraudan takia olot ja oireet on olleet mitä ovat olleet. Ei tietenkään ihan kaikki matalilla alarajaa hpovilla ferritiineillä selity ja muitakin uuvahtamiseen johtaneita asioita elämässä aina on, mutta sillä on aika paljon vaikutusta niin kuukautisiin, mielialaan kuin fyysiseen jaksamiseenkin.

Aloin syömään lisärautaa nestemäistä Ferroforte B+C valmistetta, ja tehostin imeytymistä muun muassa C-vitamiinia nauttimisella mehuna hedelmiä marjoja ja muun monipuolisen rautaa sisältävän ravinnon syömisellä ja lisäravinteiden avulla.

Yhtenä osana oli Regulat Pro entsyymivalmiste tehostamassa myös ylipäätään ravinnon imeytymistä kehooni. Aloitin työmatkapyöräilyn ja panostin uneen ja lepoon. Vältin maito- ja kofeiinijuomien sekä -ruokien nauttimista rauta-annoksen kanssa lähekkäin.

Kesä meni tätä kuuria toteuttaessa. Hieman olen ehkä lipsahtanut nyt elokuun aikana. Mutta nyt kun tiedostin niin palaan ruotuun.

Toki kesällä mieskin oli kotona ja puutarha, koti ja perhe sekä lähihoitajan työ kotihoidossa työvoimapulan keskellä vaati paljon työtä. Mutta aina kun mahdollista priorisoin levon tärkeimmäksi.

Saimme muutaman pienen lomareissunkin tehtyä kolmeen osaan pilkotulla vuosilomallani. Toisaalta kylläpä se ihan kohtuullisesti sitten meni. Sai aina välillä huiliviikon. Tosin päänsäryt saattoi pilata jonkin verran lomatunnelmista nauttimista.

Kohta on verikokeiden kontrolliaika. Olo tuntuu ainakin jo paremmalta kuin loppukeväästä Jolloin tuntui aina kotiin töistä päästessä, että uppoan kertakaikkiaan sängystä kohta läpi. Niin väsynyt olin.

Liikunta on tietenkin myös tärkeää. Ja yksi asia joka sopivassa suhteessa myös lisää yleensä elinvoimaa. Muistan kun jossain kohtaa minulla oli myös tunne, että se vei viimeisetkin mehut ja silloin se ei ollut kokonaiskuormitukseen nähden sopivasti vaan liikaa.

Omat voimavarat on hyvä tiedostaa ja ottaa keho ja psyykeen vinkeistä vaarin.

Nyt on syksyllä alkanut lapsilla hoidot, eskarit, koulut ja kerhot. Miehellä opetustyöt ja minun kothoidon työvuoroissa tällä hetkellä aika paljon väljyyttä. Harmi siksi kun menoja suurperheellä kuitenkin on aika kiitettävästi. Onni kuitenkin että voin vielä vähän keräillä voimia tulevaan talveen.

Ja mikä on parhautta, niin nyt minulla on myös aikaa toteuttaa luovuutta taidemaalauksen ja yritystoiminnan parissa. Ja kuten tiedätte tai olet kokenut niinkuin minä, että luovuus ei synny kiireen keskellä, vaan vaatii vähän joutilasta haahuiluakin silloin tällöin.

Nostetaan katse kohti uutta lukukautta uusia juttuja ja onnistutaan uuden oppimisesta kaikilla elämän osa-alueilla.

Hurjasti voimahaleja sinulle, joka saatat painiskella väsymyksen ja voimattomuuden aalloilla. Toivon että löydät pienistä asioista voimaa ja kiitollisuuden aiheita. Toivottavasti tämä postaus antoi sinulle toivoa että asiat voivat muuttua 😘

Yritä pyytää läheisiltä tai ammattilaisilta apua, jotta voisit saada elämänenergiaasi takaisin. Selvitä omien voimavarojen mukaan mitä voit itse asioillesi tehdä. Aina on jotain vaikka pientä kun minkä itsekin voi aloittaa oli sitten kyse rauta-arvoista tai muusta ongelmasta.

Mutta nyt on uusia inspiroivia tuulia ilmassa ja ihania asioita on tapahtunut ja tapahtumassa.

Pysyttele kuulolla ja pistä Instagramissa @tunnelahde_healing emotions.art seurantaan. Siellä on lyhyempiä postauksia vähän tiheämpään. Tunnen että isommat aiheet tarvitsevat enemmänkin tällaisen blogin.

Rohkeutta on tehdä asioita vaikka pelottaisikin.. ja nyt itseasiassa vähän aikapaljonkin pelottaa astua kohti uutta ja alkaa oikeasti hommiin eikä vain aikoa.

Kategoriat Yleinen

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close